השפעת העלייה במדד המחירים לצרכן על המשק, המשכנתאות והצרכנים – ניתוח עדכני לאפריל 2025
סקירה כלכלית: מצב האינפלציה בישראל
במרץ 2025 עלה המדד המחירים לצרכן ב-0.5%. שיעור האינפלציה השנתית בישראל (מרץ 2024 – מרץ 2025) עומד כעת על 3.3%. אמנם מדובר בירידה קלה בין הקודמים, אך האינפלציה עדיין חורגת מהגבול העליון של יעד האינפלציה שקבע בנק ישראל, אשר נעה 1% ל-3% בשנה. השינויים מצביעים על המשך התמתנות האינפלציה בהמשך השנה, עם צפי ל-2.6% אינפלציה שנתית בסוף 2025.
השפעת האינפלציה ועליית המדד על הריבית במשק
בנק ישראל מנהל את המדיניות הריבית במטרה מרכזית: שמירה על יציבות המחירים והחזרת האינפלציה לתוך טווח היעד. כאשר האינפלציה פועלת מעל היעד, כפי שקורה בימים אלו, בנק ישראל נוטה להימנע מהפחתות ריבית אף שוקל להעלותה, כדי לבלום את עליית המחירים. ריבית גבוהה יותר מצמצמת את הביקושים במשק, מקשה על נטילת אשראי ומאטה את קצב עליית המחירים.
נכון לאפריל 2025, הריבית המוניטרית בישראל עומדת על 4.5% – רמה שנשמרת כבר עשרה חודשים ברציפות, בעיקר בשל החשש מהמשך אינפלציה גבוהה. רק כאשר האינפלציה תתקרב ליעד, בנק ישראל עשויה לשקול הפחתות ריבית.
המשך עלייה במדד המחירים לצרכן צפויה להוביל להמשך מדיניות ריבית גבוהה, כדי לבלום את האינפלציה ולייצב את המחירים במשק. רק כאשר תורגש התמתנות מובהקת באינפלציה, בנק ישראל ישקול להוריד את הריבית.
השפעת העלייה במדד על שוק המשכנתאות
העלייה במדד המחירים לצרכן משפיע באופן ישיר על נוטלי משכנתאות צמודות מדד – מסלולים נפוצים מאוד בישראל. כאשר המדד עולה, יתרת הקרן של המשכנתא במסלול זה מתעדכנת כלפי מעלה, וההחזר החודשי גדל בהתאם. לדוגמה, על משכנתא של 500,000 ש"ח, עלייה של 0.5% במדד תגדיל את הקרן ל-502,500 ש"ח, והריבית תחושב על התוספת החדשה.
זו מצטברת לאורך השנים, כך העליות מובילות לתשלום כולל גבוה מהסכום המקורי שנלקח. בנוסף, אינפלציה גבוהה עלולה להוביל גם להעלאת ריבית במשק, מה שישפיע על מסלולי משכנתא בריבית ranking (כגון פריים) ולהגדיל את ההחזרים החודשיים.
המלצות לנוטלי משכנתאות:
-
לבחון היטב את מסלולי המשכנתא, לשקול שילוב מסלולים ולהתייעץ עם יועץ משכנתאות.
-
לעקוב אחר שינויים במדד ובשוק, ולבצע מחזור משכנתא אם התנאים משתפרים.
-
להיערך לעלייה אפשרית בהחזרים החודשיים ולבנות תקציב מתאים.
השפעת העלייה במדד המחירים לצרכן על הצר הפרטיים
עליית מדד המחירים לצרכן משקפת התייקרות כללית של סל המוצרים והשירותים. הצרכנים משלמים יותר על מזון, דיור, תחבורה, הלבשה ושירותים נוספים. סעיפי הדיור (שכירות, משכנתאות) ממשיכים לתפוס נתח הולך וגדל מההוצאה החודשית של משקי הבית.
ההתייקרות מורגשת במיוחד בסעיפים בעלי משקל גבוה, וגורמת לצרכנים להתאים את התנהלותם, למשל מעבר למוצרים זולים יותר, ניצול מבצעים או צמצום צריכה בתחומים פחות חיוניים. בנוסף, תשלומים הצמודים למדד – כמו שכר דירה, משכנתאות, ולעיתים גם פנסיות ושכר – מתייקרים אף הם, ומכבידים עוד יותר על התקציב המשפחתי.
התוצאה: כוח הקנייה של הצרכנים נשחק, ההוצאות החודשיות עולות, ומשקי הבית נאלצים להתאים את התקציב והרגלי הצריכה למציאות הכלכלית החדשה.
סיכום
האינפלציה בישראל עומדת כעת על 3.3% בשנה – מעט מעל טווח היעד של בנק ישראל, אך במגמת התמתנות. עליית מדד המחירים לצרכן משפיעה על כל תחומי החיים: היא מגדילה את החזרי המשכנתא עם מסלולים צמודי מדד, ומרחיקה את האפשרות להורדת ריבית במשק. הצרכנים צריכים להתנהל בזהירות, לעקוב אחר השינויים במשק ולבצע התאמות פיננסיות כדי להתמודד עם הסביבה האינפלציונית והעלויות המשתנות.
תגובות
הוסף רשומת תגובה