זכויות השכירים בישראל, מבצע "עם כלביא"







 מאז פרוץ המבצע "עם כלביא" שכירים רבים מוצאים את עצמם ללא יכולת להגיע למקום עבודתם.

חשוב שתדעו  שיש חוקים והנחיות ברורים שמטרתם להגן על הזכויות השכירים בישראל. 


לפניכם עיקרי הזכויות והחובות הרלוונטיים:

1. הגנה מפני פיטורים

אסור לפטר עובד שנעדר מהעבודה הוראות פיקוד העורף ( עקב, סגירת מקום העבודה, סגירת מוסדות חינוך, או חובת שהייה במרחב מוגן) .

עובד שנעדר מהעבודה לצורך השגחה על ילד עד גיל 14 (או עד גיל 21 לילדים עם צרכים מיוחדים) בשלת מוסדות חינוך, זכאי להגנה מפני פיטורים, בתנאי שהילד בחזקתו הבלעדית או שבן/בת הזוג לא נעדר לצורך זה

 

 2. זכות לשכר

במקרה של היעדרות מוצדקת (עקב הוראות רשמיות כמו סגירת מוסדות חינוך, אזעקות חוזרות, חובת שהן במרחב מוגן) – היעדרות זו אינה מכילה הפרת חוזה, והחברה אינה רשאית לשלול שכר באופן חד-צדדי  .

אם מקום העבודה פועל כרגיל והעובד מסיבה שאינה נובעת מהנחיות רשמיות, השכר מוצע לנכות את ימי ההיעדרות מהשכר או ממכסת ימי החופשה השנתית  .

עובד במפעל חיוני מחויב להגיע לעבודה, ואם לא יתייצב – לא יהיה זכאי לשכר 

ניתן לעבוד לחופשה מרוכזת, אך רק בתיאום ובסכמה, ולא באופן חד-צדדי  .


3. עבודה מהבית

כאשר לא ניתן להגיע פיזית למקום העבודה, ניתן לעבוד מהבית אם העובד יכול זאת. כל הזכויות הסוציאליות נשמרות גם בעבודה מרחוק, כולל שכר מלא והחזר מתאימים  .

העובד אינו מחויב לאפשר עבודה מהבית, אך אם העובד אינו עובד לשכר, אלא אם ייקבע אחרת בהסדרי פיצוי עתידיים 


4. שירות מילואים

חל איסור לפטר עובד בשירות מילואים, לרבות 30 יום לאחר שובו מהשירות. כל הזכויות הסוציאליות והוותק נשמרים, והבעלים מחויב להחזיר את העובד לתפקידו .


5. פיצויים ותמיכה ממשלתית

שירותים ביישובים מוכי ירי או אזורים שהם גדרו כמסוכנים מרכיבים עבור עובדים שנעדרו עקב מצב החירום, בהתאם לתקנות מס רכוש וקרן פיצויים. מומלץ לתעד היטב את סיבת ההיעדרות  .

נכון לעכשיו, הסדר פיצוי ספציפי לכל פנים, אך יכול שיוסדרו מנוני פיצוי רטרואקטיביים, כפי שעשה בעבר  .


6. דמי מחלה והיעדרות מסיבות בריאותיות

עובד שנעדר עקב מחלה או חרדה, זכאי לדמי מחלה אם יש בידו אישור רפואי וימי מחלה צבורים. העובד אינו יכול לפטר שנעדר עקב מחלה עובד זו  .


לסיכום

מבצע "עם כלביא", זכויותיך כשכיר מוגנות על פי חוקי העבודה והנחיות פיקוד העורף. במקרה של ספק או מחלוקת מול המעסיק, יש לפנות לייעוץ מקצועי של עו"ד לענייני עבודה או גופים למיצוי זכויות.


תגובות

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

הקפאת מדרגות המס בישראל: מה זה אומר לנו?

שנה טובה בכיס: המדריך לניהול כלכלי חכם בחגים

המדריך המלא ליציאה מחובות